Kend forskellen mellem akut bronkitis og kronisk bronkitis

, Jakarta – Bronkitis er en sygdom, der opstår på grund af betændelse i bronkierne, det vil sige luftvejsrørene, der forgrener sig til højre og venstre lunge. I åndedrætssystemet har bronkierne en funktion til at kanalisere luft ind og ud af lungerne.

Der er mange faktorer, der kan få en person til at udvikle bronkitis, fra infektion til langvarig eksponering for luftforurening. Alligevel er hovedårsagen til denne tilstand rygevaner, der udføres kontinuerligt. For at være klar, se diskussionen om bronkitis og hvad er dens typer nedenfor!

Læs også: Genkend bronkitis luftvejssygdomme

Akut bronkitis og kronisk bronkitis

Bronkitis opstår, fordi der er betændelse i hovedluftvejene aka bronkier. Denne tilstand er karakteriseret ved hostesymptomer, der varer i en uge eller mere. Den dårlige nyhed er, at denne tilstand kan blive til noget, man skal passe på, hvis den ikke behandles med det samme. Bronkitis, der ikke behandles med det samme, kan vare i flere måneder, selv kronisk.

I mere alvorlige tilstande er intensiteten af ​​forekomsten af ​​symptomer mere alvorlig end akut betændelse. Fordi der er en stigning i slimproduktionen i bronkierne, der opstår på grund af betændelse. Generelt er bronkitis opdelt i to typer, nemlig akut og kronisk. Hvad er forskellen?

  • Akut bronkitis

Denne type bronkitis er tilbøjelig til at blive oplevet af børn under 5 år. Betændelse i akut bronkitis går normalt over af sig selv. Akut bronkitis er mere almindelig og vil komme sig langsomt. Sygdommen tager normalt en til 10 uger om at helbrede. De oplevede hostesymptomer kan dog vare længere.

  • Kronisk bronkitis

I modsætning til akut bronkitis opleves kronisk bronkitis normalt af voksne. Denne betændelse rammer oftest mennesker over 40 år. Kronisk bronkitis kan vare op til 2 måneder, hvilket er en af ​​de kroniske obstruktive lungesygdomme (KOL).

Denne sygdom bør ikke tages let på og bør behandles med det samme, fordi kronisk bronkitis er en mere alvorlig tilstand. Denne sygdom opstår, når der er gentagen irritation eller betændelse i bronkierne, som ofte er forårsaget af rygning.

Alligevel forårsager disse to sygdomme generelt de samme symptomer, nemlig luftvejslidelser. Akut bronkitis og kronisk bronkitis er karakteriseret ved symptomer på brystsmerter, slimhoste, åndenød og hvæsende eller fløjtende lyde ved vejrtrækning. Ved akut bronkitis opstår der dog som regel også symptomer, såsom lavgradig feber, smerter i kroppen, løbende næse og tilstoppet næse og ondt i halsen.

Læs også: Er bronkitis relateret til emfysem?

Akut bronkitis er normalt forårsaget af en virus, som er den samme type virus, der forårsager forkølelse og influenza (influenza). Mens de mest almindelige årsager til kronisk bronkitis er rygevaner, luftforurening, støv eller giftige gasser i miljøet eller på arbejdspladsen. Kontakt straks en læge, hvis du oplever symptomer, der har mistanke om bronkitis.

Eller du kan bruge appen at spørge lægen om forskellen på akut og kronisk bronkitis. Læger kan nemt kontaktes via Video/taleopkald og Snak , når som helst og hvor som helst uden at skulle forlade huset. Få information om sundhed og sund livsstil fra betroede læger. Kom nu, Hent nu i App Store og Google Play!

Reference:
WebMD. Tilgået 2020. Bronkitis.
Mayo Clinic. Tilgået i 2020. Bronkitis
Healthline. Tilgået 2020. Akut bronkitis: Symptomer, årsager, behandling og mere.
Healthline. Tilgået 2020. Understanding Chronic Bronkitis.