Kend anvendelsen af ​​N95-masker til ældre

Jakarta - Før COVID-19-pandemien var maskerne, der ofte blev brugt, kirurgiske masker eller stofmasker. Efter pandemien blev N95-masker imidlertid populære og meget brugte. Årsagen er, at den er mere effektiv til at filtrere viruspartikler.

På grund af denne funktion anbefales N95-masker til brug af sårbare grupper, såsom læger og ældre. Brugen af ​​N95-masker er dog ikke kun begrænset til at forhindre Covid-19. Vil du vide mere? Kom nu, se diskussionen!

Læs også: N95 vs KN95 Mask, Kend forskellen mellem de to

Forstå funktionerne af N95-masker

N95-masker er også kendt som åndedrætsmasker. Dens hovedfunktion er den samme som andre typer masker, nemlig at dække næse og mund mod forurenende stoffer eller skadelige partikler i luften. N95-masker kan dog siges at være mere "sofistikerede".

Som navnet antyder, kan N95-masker filtrere op til 95 procent af meget små partikler (0,3 mikron). Hvis de bruges korrekt, kan filtreringsevnen af ​​N95-masker overstige funktionerne af andre typer masker, fordi de kan filtrere meget små partikler.

N95-masker kan dog ikke beskytte mod kemiske dampe, gasser, kulilte, benzin, bly eller miljøer med lavt iltindhold. Fordi størrelsen er designet til at passe til mund- og næseområdet, kan N95-masken forhindre brugeren i at blive udsat for forurening.

Læs også: Scuba-masker er ineffektive til at forhindre Corona-virus

Sådan bruger du den rigtige N95-maske

Selvom det virker let, bør brugen af ​​en N95-maske ikke være skødesløs, så dens effektivitet til at filtrere partikler ikke reduceres. Hvis den ældre vil bruge N95, så hjælp ham med at bruge masken korrekt, sådan her:

  • Vælg en maske, der passer bedst til dit ansigt, ikke for stor eller for lille.
  • Før du bruger en maske, vask dine hænder med sæbe og rindende vand, eller brug en håndsprit.
  • For en N95 maske, som er en gummitype, skal du blot binde gummistroppen bag begge ører. Mens N95-masken er en rebtype, skal du binde rebet øverst på hovedet efter at have placeret wirelinjen over næsen.
  • Træk derefter ned og juster masken, så den dækker mund, næse og hage perfekt.
  • Sørg for, at N95-masken er sikkert på plads, og at der ikke er nogen åbninger.

Hvis du er i tvivl, om N95-masken er blevet brugt korrekt, så prøv at kontrollere den på følgende måde:

  • Placer begge hænder på masken, men læg ikke for meget pres på masken.
  • Tag en dyb indånding.
  • Når hele maskens overflade trækkes mod dit ansigt, indånder du luften, der er fanget mellem dit ansigt og maskens lag, ikke luft udefra. Det betyder, at du har brugt N95-masken korrekt.
  • På den anden side, hvis overfladen af ​​masken ikke trækkes mod dit ansigt, kan der være et hul, så du kan indånde luft udefra. Prøv at gentage, hvordan du bruger N95-masken korrekt.

Mens du bruger en N95 maske, skal du fjerne masken med det samme, hvis du oplever hovedpine, svimmelhed, kvalme og åndenød. Så få noget frisk luft, indtil du virkelig slapper af og forbedrer dig, og tag derefter masken på igen.

Læs også: Vær opmærksom på dette, før du bærer en dobbelt medicinsk maske

For at opretholde optimal funktion skal N95 masker udskiftes hver 8. time. Men hvis masken inden 8 timer er revet, våd eller snavset, skal du straks kassere masken og erstatte den med en ny. Glem ikke at vaske dine hænder, hver gang du tager af og bærer en maske.

Brug af en stofmaske eller kirurgisk maske i luftforhold, der ikke er for forurenede og støvede, er faktisk tilstrækkeligt. Men fordi de ældre er en sårbar gruppe, skader det aldrig at bære en N95-maske, for at være mere beskyttet.

Du kan nemt købe N95-masker gennem applikationen , når som helst og hvor som helst. Hvis du er i tvivl om at vælge den rigtige type maske, kan du også bruge applikationen at spørge lægen.

Reference:
OS. Food & Drug Administration. Tilgået 2021. N95 åndedrætsværn, kirurgiske masker og ansigtsmasker.
Centre for Disease Control and Prevention. Tilgået i 2021. Anbefalet vejledning til langvarig brug og begrænset genbrug af N95-filtrerende ansigtsmasker i sundhedsmæssige indstillinger
New York State Department of Health. Tilgået i 2021. Sådan bruges en N95-maske til oprydning af oversvømmelser
Luftkvalitetsindeks. Hentet 2021. Føl dig træt af forureningen: Få en maske!