Ikke kun blodtype, Rhesus skal også kendes

, Jakarta – Ikke mange mennesker ved, at det er meget vigtigt at kende blodtypen som reference og sundhedsanbefaling. Blodtypen nedarves fra forældrene og bestemmes af to faktorer, nemlig ABO-grupperingssystemet og rhesusfaktoren.

Startende med ABO-systemet er der fire blodtyper, nemlig A, B, AB og O. Den type blod, du har, er baseret på tilstedeværelsen eller fraværet af antigener og antistoffer i blodet. Antigener er proteiner, der binder sig til overfladen af ​​røde blodlegemer, hvorimod antistoffer produceres i plasmaet eller den flydende del af blodet.

Den type antigen, du har, bestemmer din blodtype. For eksempel, hvis du har A-antigenet på dine blodceller, er din blodtype A. Hvis en person har både A- og B-antigener, er det type AB. Og hvis du ikke har et antigen, så er din blodtype O. For hvert antigen på en blodcelle produceres det modsatte antistof i plasmaet. For eksempel har type B-blod anti-type A-antistoffer.

Læs også: Kan blodtype bestemme dit match?

Bortset fra ABO-systemet bestemmes blodtypen også af tilstedeværelsen eller fraværet af et andet antigen kendt som rhesusfaktoren. For eksempel, hvis du er rhesus negativ og har type A blod, er du A negativ. Hvis du har type B-blod og også er rhesus-positiv, så er din blodtype B-positiv. Selvom der er mere end 20 blodgruppesystemer, er ABO og Rhesus de vigtigste.

Alle har to rhesus-faktorer i deres genetik, en fra hver forælder. Den eneste måde for en person at have en negativ blodtype på er, at begge forældre har mindst én negativ faktor. For eksempel, hvis en persons rhesusfaktor er positiv, er det usandsynligt, at barnet har en negativ blodtype.

Læs også: Sygdomme, der ofte angriber efter blodtype

Det er vigtigt at kende din blodtype for at forhindre risikoen for, at du får en inkompatibel blodgruppe i nødstilfælde, såsom under en blodtransfusion eller under operation. Hvis to forskellige typer blod blandes, kan det forårsage sammenklumpning af blodceller, hvilket kan være dødeligt.

At kende rhesus-blodgruppen er meget vigtigt for gravide kvinder. Hvis en kvinde er rhesus negativ og bliver gravid med en rhesus positiv baby, kan det føre til en tilstand kendt som rhesus inkompatibilitet.

Hvis blodet fra en rhesus-positiv baby blandes med moderens blod, kan det udløse produktionen af ​​antistoffer mod barnets blod kendt som rhesus-sensibilisering. For at undgå denne risiko er det derfor nødvendigt at kontrollere blodtypen i den tidlige graviditet. Hvis moderen viser sig at være rhesus negativ, får hun indsprøjtninger kaldet immunglobuliner, der forhindrer produktion og sensibilisering af antistoffer.

Læs også: Normale blodpladeniveauer i kroppen

Hvis hun ikke får injektionen, vil hendes krop udvikle antistoffer, der kan angribe barnets positive røde blodlegemer i efterfølgende graviditeter, hvilket forårsager HDN. HDN kan forårsage alvorlig sygdom, hjerneskade og endda død hos fosteret eller nyfødte.

Gravide kvinder får normalt immunglobulin to gange under graviditeten. Én gang ved cirka 28 ugers graviditet og en injektion, derefter inden for 72 timer efter fødslen, hvis den nyfødte faktisk er rhesus-positiv.

Vil du vide mere om sammenhængen mellem rhesusblod og sundhed, kan du spørge direkte til . Læger, der er eksperter på deres områder, vil forsøge at give dig den bedste løsning. Tricket, bare download applikationen via Google Play eller App Store. Gennem funktioner Kontakt læge , kan du vælge at chatte via Video/taleopkald eller Snak .