Hvordan behandler man ganglioncyster?

, Jakarta - Ganglioncyster er små væskefyldte sække, der dannes over led eller sener (væv, der forbinder muskler med knogler). Inde i cysten er et tykt, klæbrigt, klart, farveløst, gelélignende materiale. Afhængigt af størrelsen kan cysten føles stram eller gummiagtig.

Den nøjagtige årsag til ganglioncyster kendes ikke. Man tror dog, at traumet får ledvævet til at nedbrydes og danner små cyster, som så danner en større og klarere masse. Denne tilstand er normalt smertefri og kræver ikke behandling.

Læs også: Dele af kroppen, der er modtagelige for cyster

Ganglioncystebehandling skal udføres

Selvom disse cyster ofte er smertefri og uden behandling, vil din læge råde dig til at være meget opmærksom på deres udvikling. Hvis cysten forårsager smerte eller forstyrrer ledbevægelser, kan din læge anbefale:

  • Immobilisering

Aktivitet kan få ganglioncysten til at forstørre, så det kan være nødvendigt midlertidigt at immobilisere området med en bøjle eller skinne. Når cysten skrumper, kan trykket på nerverne reduceres, hvilket resulterer i mindre smerte. Undgå langvarig brug af bøjle eller skinne, som kan få de omkringliggende muskler til at svækkes.

  • Forhåbning

I denne procedure vil lægen bruge en nål til at dræne væske fra cysten. Cyster kan dog stadig komme igen.

  • Operation

Dette kan være en behandlingsmulighed, hvis de tidligere metoder ikke har virket. Under proceduren vil lægen fjerne cysten og stangen, der er fastgjort til leddet eller senen. Det er sjældent, men kirurgi kan skade nærliggende nerver, blodkar eller sener. Cyster kan komme igen, selv efter operationen.

Læs også: Undervurder ikke disse 7 cystesymptomer

Udover den medicinske behandling ovenfor, skal du også være opmærksom på en livsstil, der ikke er skadelig, såsom:

  • Forsøg ikke selv at sprænge cysten ved at gennembore den med en nål eller skære den over med et skarpt instrument. Disse foranstaltninger er ineffektive og kan føre til infektion eller risiko for gentagelse.
  • Angribe ikke cysten med tunge genstande. Traditionel behandling af ganglioncyster, herunder at ramme cysten med en boglignende vægt, bør undgås. Denne behandling kan ikke kun skade området omkring cysten, men den kan også føre til infektion og gentagelse af cysten.

Efter du har modtaget en diagnose fra en læge gennem appen husk på, at hvis cysten ikke forårsager smerte eller forstyrrer din bevægelse, er behandling muligvis ikke nødvendig.

Ganglioncystesymptomer, du skal kende

Bortset fra udseendet af en klump omfatter andre symptomer på en ganglioncyste:

  • Ganglioncyster vises normalt som klumper (masser), der ændrer sig i størrelse.
  • Teksturen er blød, 1-3 cm i diameter, og bevæger sig ikke.
  • Hævelse kan opstå over tid eller opstå pludseligt, kan skrumpe i størrelse og kan endda gå væk. Hævelsen kan dog dukke op igen på et senere tidspunkt.
  • De fleste ganglioncyster forårsager en form for smerte, normalt efter akutte eller gentagne traumer.
  • Hvis der er smerter, er de som regel kroniske og forværres af ledbevægelser.
  • Når cysten forbindes til senen, kan du mærke svaghed i den berørte finger.

Læs også: Kan ganglioncyster helbredes uden kirurgi?

Under en fysisk undersøgelse kan din læge lægge pres på cysten for at teste for tryk eller ubehag. Lægen kan prøve at skinne et lys på cysten for at afgøre, om den er fast eller fyldt med væske.

Din læge kan også anbefale billeddiagnostiske tests, såsom røntgenstråler, ultralyd , eller MR scanning (MRI). Denne test er for at forhindre andre tilstande, såsom gigt eller tumorer. MR og ultralyd kan også finde skjulte cyster.

Reference:
Mayo Clinic. Hentet 2020. Ganglioncyste
Healthline. Tilgået 2020. Ganglion Cyst Home Treatment
WebMD. Hentet 2020. Ganglioncyste