Næsetumorer kan påvises med nasal endoskopi

Jakarta - Ikke kun i næsehulen, unormalt væv eller næsetumorer kan også forekomme i nasopharynx eller hulrum bag næsen (kaldet sinonasale tumorer) og indersiden af ​​bihulerne (kaldet paranasale sinus tumorer). Tumorer i næsen kan være godartede eller ondartede, så denne tilstand bør ikke tages let på.

For at få en mere præcis diagnose vil læger normalt bruge flere undersøgelsesmetoder. Dette inkluderer nasal endoskopi. Hvilke forberedelser skal der så foretages, før den nasale endoskopiprocedure udføres? Hvordan virker det? Er der nogen bivirkninger efter denne procedure? Tjek diskussionen herunder!

Nasal endoskopi til påvisning af næsetumorer

Før du kan gennemgå en nasal endoskopiprocedure, skal du selvfølgelig spørge en ØNH-specialist først. For at gøre det nemmere kan du bruge applikationen at stille spørgsmål og bestille tid til behandling på nærmeste sygehus.

Læs også: Hvornår skal man lave en endoskopisk næseundersøgelse?

Glem ikke at fortælle lægen klart om din helbredstilstand, inklusive enhver medicin, du tager, før proceduren. Din læge kan råde dig til at stoppe med at tage disse lægemidler, før du gennemgår en nasal endoskopiprocedure.

Endoskopiske nasale procedurer kan generelt bruges til at fjerne nasale tumorer med følgende trin:

  • Du vil blive bedt om at sidde i oprejst stilling.
  • Dernæst vil lægen sprøjte et topisk dekongestant for at reducere hævelse af næseslimhinden, så endoskopet lettere kan trænge ind i næsehulen og bihulerne.
  • Derefter vil næsen blive sprayet med en lokalbedøvelse, så du ikke føler smerte under proceduren.
  • Lægen vil indsætte et endoskop i et af næseborene. Fortæl det til din læge, hvis du oplever voldsomt ubehag, så lægen kan øge bedøvelsesdosis eller bruge et mindre endoskoprør.
  • Efter at have afsluttet det første næsebor, vil lægen udføre den samme procedure på det andet næsebor. Om nødvendigt vil lægen tage en prøve af slimhindevævet til en biopsiprocedure.

Læs også: ØNH Endoskopi og Nasal Endoskopi, hvad er forskellen

Efter at have kendskab til resultaterne af den nasale endoskopiundersøgelse, vil lægen fortælle dig de næste behandlingstrin, du skal tage. Men hvis lægen stadig er i tvivl om resultaterne, kan du blive rådet til at gennemgå andre undersøgelsesprocedurer, såsom en CT-scanning.

Nasal endoskopi, herunder en sikker lægeundersøgelse og minimal risiko eller bivirkninger. Alligevel skal du stadig være på vagt, hvis der opstår komplikationer efter at have gennemgået undersøgelsen. Generelt er komplikationer, der opstår, at opleve næseblod, allergiske reaktioner, der opstår på grund af anvendte anæstetika eller dekongestanter, og blødning.

Genkendelse af symptomer og risikofaktorer ved nasal tumor

Både godartede og ondartede tumorer i næsen har tendens til at vise symptomer, der ikke er meget forskellige, nemlig i form af:

  • Løbende og tilstoppet næse.
  • Svært ved at åbne munden.
  • Har høre- og synsproblemer.
  • Hævelse og smerter, der opstår i ansigtet.
  • Evnen til at føle lugt og smag er nedsat eller tabt.
  • Hyppige næseblod og hovedpine.

Læs også: Kend diagnosen rhinosinusitis med nasal endoskopi

I mellemtiden inkluderer faktorer, der øger en persons risiko for at udvikle en nasal tumor:

  • Alt for ofte udsat for forurening, herunder luftforurening, eksponering for cigaretrøg eller forurening, der kommer fra arbejdsmiljøet.
  • For ofte udsat for kemikalier.
  • Gennemgår strålebehandling til ansigtsområdet.
  • Har en Epstein-Barr-virusinfektion.

Så hvis du føler nogen indikationer eller klager i din næse, skal du straks tage skridt til at forhindre mere alvorlige komplikationer i at opstå. Årsagen er, at hvis tumoren på næsen er ondartet eller kræftfremkaldende, er der mulighed for, at tumoren spreder sig til andre dele af kroppen.

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået 2020. Nasale og paranasale tumorer.
Medline Plus. Tilgået i 2020. Nasal Endoskopi.
Johns Hopkins medicin. Tilgået i 2020. Nasal Endoskopi.