Hvordan kender man den ideelle kropsvægt for en kat?

, Jakarta – Vidste du, at katte også skal have en ideel kropsvægt? Problemet er, at kæledyrsejere ofte forkæler deres katte ved at give dem for meget mad.

Denne vane er noget, der skal tages alvorligt. Bare det at tilføje et par ekstra kilo kan sætte din kat i fare for type diabetes eller sygdomme som gigt. Hvordan finder man ud af den ideelle vægt for en kat?

Læs også: Sådan vælger du det bedste legetøj til katte

Ideel vægt til katte

De fleste voksne huskatte vejer typisk omkring 3,6-4,5 kg, selvom dette kan variere efter race, alder og køn. En siamesisk kat vejer kun 2,2 kg, mens en Maine Coon kan veje 11 kg og betragtes som sund.

Din dyrlæge kan fortælle dig, om din kat er overvægtig. Hvis du er nysgerrig og vil vide mere om en sund vægt til katte, kan du spørge din dyrlæge på . De bedste dyrlæger vil give dig svarene.

Alligevel er der nogle tegn på, at du selv kan passe på. For at afgøre, om din kat har en ideel kropsvægt eller ej, kan du se på resultattabel for kropskonditionering (BCS) til katte. Observer og match hans kropsform ved at se på BCS-plakaten specielt til katte, som du kan se på internettet eller hos dyrlægen.

Ideelt set har en kat en BCS på 3 ud af 5 eller 4-5 ud af 9, hvor ribbenene er nemme at mærke med hånden uden at trykke for hårdt. Katte, der er for tynde, er normalt 1 ud af 5 eller 1 ud af 9, og normalt stikker ribbenene ud. Mens overvægtige katte med en BCS på 5/5 eller 9/9 har en masse fedtlag, og ribbenene er ikke til at tage og føle på.

En kats vægtøgning afhænger normalt af typen og mængden af ​​foder, der gives, samt kattens kedsomhed. Hvis katten keder sig, vil katten tænke på at spise. Når katte klynker efter mad, opgiver mange ejere at holde deres kæledyr glade.

Diæt for at opretholde kattens idealvægt

Denne vane burde virkelig ikke tillades. For at forhindre trangen til at overfodre din kat og undgå unødvendig klynken fra katten, kan du overliste den ved at:

Læs også: Her er hvad du behøver at vide om kattegraviditet

1. Erstat tørfoder med dåsemad, som har en tendens til at have mere protein og færre kulhydrater. Dåsemad er også en god måde at definere forskellige fodringstider for kæledyr. Mange katte tager på i vægt, når deres ejer forlader skålen kibble tørre, så de kan spise hele dagen.

2. Skær ned på snacks. Katte kan også få andre belønninger, såsom at spille tid med dig. Hold katten aktiv, mens den spiser. Katte er sundere og roligere, når deres ejere bruger "madpuslespil", som katten skal rulle eller manipulere for at få godbidder.

Du kan gemme nogle snacks i vinkasserummet eller skære et eller flere små huller i plastikflaskerne og fylde dem med kibble . Gåderne sænker deres kost, mens de udnytter deres naturlige instinkter til at jage og finde mad.

3. Hvis du har mere end én kat, skal du muligvis fodre den overvægtige kat i et separat rum eller lægge sundt kattefoder et andet sted end den fede kat.

4. Før din kat diæterer, skal du lave en fysisk undersøgelse for at sikre dig, at den ikke har nogen underliggende medicinske problemer. Overvægtige katte skal muligvis skifte til diæt på dåse eller specielle receptpligtige diæter, der har flere proteiner, vitaminer og mineraler pr. kalorie.

Læs også: Har du brug for at vide, disse er 4 myter om cirkulerende dyrekloning

At få en kat tilbage til sin idealvægt tager tid. Det kan tage seks måneder eller mere. En ting at huske, aldrig sulte en kat. Katte, især større, kan udvikle leversvigt, hvis de ikke spiser i endnu et par dage. Sørg for at få dyresundhedsoplysninger på Ja. Hent lige nu!

Reference:
Kæledyr Web MD. Tilgået i 2021. En sund vægt til din kat.
Royal Canin. Tilgået i 2021. Identifikation af vægtøgning eller -tab i din maling.