Er antistofkontrol nødvendigt efter at have fået COVID-19-vaccinen?

, Jakarta - COVID-19-vaccinen er givet for at hjælpe med at reducere risikoen for corona-virusinfektion, nemlig ved at stimulere produktionen af ​​antistoffer, der beskytter kroppen. Antistoffer er kemiske stoffer, der indgår i immunsystemet eller immunsystemet og cirkulerer i blodbanen. En vigtig funktion af antistoffer er at beskytte kroppen mod angreb fra antigener såsom vira, bakterier og fremmede stoffer, der kan forårsage sygdom.

Antistoftjek bruges til at bestemme niveauet af antistoffer i kroppen, inklusive dem, der er opnået fra vaccinationer. Så er det nødvendigt at tjekke for antistoffer efter at have fået COVID-19-vaccinen? Denne test kan være nødvendig, men det er nødvendigt at vide præcis, hvornår et antistoftjek skal udføres for at få et præcist resultat.

Læs også: Kend den mest nøjagtige testrækkefølge før COVID-19-testen

Kend fordelene ved antistoftjek

Hvis det skønnes nødvendigt, kan antistofkontrol udføres efter modtagelse af corona-vaccinen. Dette betyder dog ikke, at denne test skal udføres umiddelbart efter vaccination. Som udgangspunkt vil der dannes antistoffer i kroppen mindst en måned efter, at vaccinen er givet. Nå, antistoftest udført før det tidspunkt vil være forgæves, fordi resultaterne af undersøgelsen ikke vil vise nøjagtige antistofniveauer.

For at få optimale testresultater anbefales det, at antistoftest starter mindst 14 dage efter modtagelse af anden dosis af COVID-19-vaccinen. Det bør indses, at denne type test kun udføres for at hjælpe med at bestemme niveauet af antistoffer i kroppen, ikke for at vurdere, om den givne vaccine virker godt eller ej.

Faktisk er der mange faktorer, der kan påvirke kroppens reaktion på en given vaccine. Med andre ord kan effekten af ​​vaccinen på en person til en anden være forskellig. Antistoffer påvist ved test kan også forekomme på grund af en tidligere historie med virusinfektion. Prøv derfor at tale med din læge først, før du beslutter dig for at tage testen.

Læs også: Antigenpodning kan erstatte antistofhurtigtest

Antistofferne, der dannes i tilfælde af COVID-19, er IgG-antistoffer, som er typer af antistoffer, der opstår, når antigener såsom visse vira eller bakterier kommer ind i kroppen. Når det sker, vil de hvide blodlegemer "huske" antigenet og begynde at danne IgE-antistoffer for at bekæmpe eksponeringen. Der er en række antistoftest, der kan udføres, hvoraf en er IgG SRBD/ SARS COV-2 kvantitativ test .

Hvordan læser man en antistoftest?

Grundlæggende kan antistoftestresultater vise positive eller negative resultater, afhængigt af tilstedeværelsen eller fraværet af detekterede antistoffer. Derudover er der også mulighed for, at COVID-19 antistoftesten forårsager et falsk positivt eller falsk negativt testresultat. Her er forklaringen:

  • Falsk positive resultater

Antistoftjek kan vise positive resultater eller påvise antistoffer. Men faktisk har kroppen ikke antistoffer eller har aldrig været inficeret med en virus overhovedet før. Desværre kan dette give en falsk tryghed med hensyn til beskyttelse mod coronavirus.

  • Falsk negativt resultat

Et falsk negativt resultat betyder, at antistofkontrollen ikke kan påvise tilstedeværelsen af ​​dannede antistoffer. Men kroppen har faktisk nok antistoffer til at beskytte mod sygdomsfremkaldende stoffer. Det kan ske, fordi antistoftesten udføres for hurtigt, så antistofferne ikke er fuldt dannet og ikke blevet påvist.

Læs også: Kend forholdet mellem antigen og antistof til virusdetektion

Det er okay, hvis du føler behov for at tjekke for IgG SRBD antistoffer / SARS COV-2 kvantitativ test efter at have modtaget vaccinen. Antistoftjek kan udføres for at overvåge og bestemme antistofniveauerne i kroppen. Brug appen for at gøre det nemmere for at finde ud af hospitalet eller sundhedsfaciliteten, der understøtter denne undersøgelse. Hent appen nu!

Reference:
Harley Street Sundhedscenter. Tilgået 2021. Vaccineantistoftest.
Mayo Clinic Laboratories. Adgang i 2021. Serologisk testning for IgG-antistoffer mod SARS-CoV-2.
FDA. Tilgået i 2021. Antistoftest (serologi) for COVID-19: Information til patienter og forbrugere.
CDC. Tilgået i 2021. Test for tidligere infektion.