Lær mere om Panleukopeni-virus hos kæledyrkatte

, Jakarta - Panleukopeni er en infektionssygdom forårsaget af parvovirus. Denne virus er meget modtagelig for at angribe killinger og inficerer ikke mennesker. Panleukopeni inficerer katte ved at dræbe aktivt delende celler i knoglemarven, tarmen og udviklende foster. Selvom de er mere tilbøjelige til at angribe killinger, kan katte i alle aldre også blive smittet med panleukopeni, især hos katte, der ikke er blevet vaccineret.

Overførsel af panleukopeni forekommer almindeligvis i dyrebutikker, dyreinternater, uvaccinerede grupper og andre områder, hvor grupper af katte er anbragt sammen. Da denne virus er meget smitsom, skal du give din kat en vaccine, så den ikke bliver inficeret med denne virus.

Læs også:Vær forsigtig med farerne ved kattehår på helbredet

Hvordan er panleukopeni smitsom?

Katte kan udskille virussen gennem deres urin, afføring og næsesekret. Infektion opstår, når en modtagelig kat kommer i kontakt med disse sekreter eller fanger lopper fra en kat, der allerede er inficeret med panleukopeni. Inficerede katte har en tendens til at overføre virussen på relativt kort tid på en til to dage. Virussen kan dog overleve i op til et år i miljøet, så katte kan blive smittet uden nogensinde at komme i direkte kontakt med andre katte, der allerede er inficerede.

Senge, bure, madtallerkener, hænder eller tøj på mennesker, der håndterer katte, der er blevet kontamineret med virus, kan være et middel til at overføre panleukopeni. Derfor er det meget vigtigt at isolere den inficerede kat og adskille kattens udstyr fra andre katte, der stadig er raske. Folk, der håndterer inficerede katte, er også forpligtet til at opretholde god hygiejne for at forhindre spredning af smitte til andre katte.

Panleukopenivirus er en type virus, der er svær at dræbe og er resistent over for mange desinfektionsmidler. Ideelt set bør uvaccinerede katte ikke tillades ind i et inficeret katteområde, selvom området er blevet desinficeret.

Sådan opdager du panleukopeni hos katte

Tegnene på panleukopeni kan variere og kan ligne andre sygdomme såsom Salmonella-infektion eller Campylobacter r, pancreatitis, infektion katte immundefekt virus (FIV) eller felin leukæmivirus (FeLV) infektion. Inficerede katte kan endda vise tegn som forgiftning eller indtagelse af fremmedlegemer.

Læs også: 5 almindelige sundhedsproblemer, som katte oplever

De første identificerbare tegn kan omfatte sløvhed, appetitløshed, høj feber, opkastning, svær diarré, løbende næse og dehydrering. Katte kan også sidde i lange perioder foran deres vandskål, men drikker ikke meget vand. Hos nogle katte kan feberen komme og gå under sygdommen og pludselig falde til et lavere niveau end normalt kort før døden. Hos killinger kan virussen skade hjernen og øjnene.

Gravide katte, der er inficeret med virussen, kan også abortere eller føde killinger, der har skader på lillehjernen, den del af hjernen, der koordinerer nerver, muskler og knogler. Killinger født med denne tilstand anses for at have syndrom Feline cerebellar ataksi karakteriseret ved kraftig tremor.

Kan panleukopeni helbredes?

Chancerne for helbredelse af panleukopeni afhænger af kattens alder. Killinger under otte uger gamle har generelt meget lille chance for at overleve. Ældre katte har en større chance for at overleve, hvis der gives tilstrækkelig pleje tidligt. Da der ikke er noget lægemiddel, der kan dræbe virussen, er intensiv behandling med medicin og væske nødvendig, indtil kroppen og dens eget immunsystem kan bekæmpe virussen.

Behandlingen fokuserer på at forebygge dehydrering, give næring og forebygge sekundære infektioner. Selvom de ikke dræber vira, er antibiotika ofte nødvendige, fordi inficerede katte har højere risiko for bakterielle infektioner, fordi deres immunsystem ikke fungerer fuldt ud.

Hvis katten overlever i fem dage, øges dens chancer for at blive rask markant. Streng isolation fra andre katte er nødvendig for at forhindre spredning af virussen.

Tips til at forhindre overførsel af panleukopenivirus hos katte

Panleukopeni virus forebyggelse er ved at give vacciner. De fleste killinger får deres første vaccination mellem 6 og 8 ugers alderen, og opfølgende vacciner gives indtil killingen er omkring 16 uger gammel. Killinger bør også få råmælk, den første mælk, som deres mor producerer for at styrke deres immunitet.

Læs også: Sådan forebygger du hudsygdomme hos katte

Det er nogle ting, du skal vide om panleukopeni-virussen, der er tilbøjelig til at angribe katte. Har du andre spørgsmål til denne virus, kan du kontakte dyrlægen via applikationen . Gennem denne applikation kan du kontakte en læge, når og hvor du har brug for det. Kom nu, Hent lige nu!

Reference:
American Veterinary Medical Association. Tilgået 2020. Feline panleukopeni.
MSD dyrlægemanual. Tilgået 2020. Feline Panleukopenia.