Pas på, dette er faren for allergi over for kattehår

Jakarta - For nogle mennesker kan katte være søde og yndige dyr. Ikke sjældent laver også efterhånden katte som kæledyr derhjemme. Det er dog anderledes for folk, der har allergi over for katteskæl. At se dette ene dyr strejfe omkring i nærheden vil bringe en række forstyrrende allergisymptomer op.

Kattepelsallergi er en tilstand, hvor kroppen oplever reaktioner eller symptomer, når den udsættes for kattepels, der indeholder allergitriggere. Så er en katteskælallergi farlig? Det afhænger selvfølgelig af tilstanden for hver person, der oplever det. Hvis den allergiske reaktion er mild, kan den naturligvis håndteres ved at undgå allergenudløsere og er ikke farlig. Men hvis den oplevede allergiske reaktion er alvorlig (selv til anafylaksi), er den selvfølgelig farlig.

Læs også: Dette er 4 farer ved kattepels, som du skal passe på

Symptomer på kattehårallergi

Generelt er katteskælallergi karakteriseret ved forskellige symptomer, der ligner symptomerne på andre allergier. Der er nogle, der er milde og varer i kort tid, men det er muligt, at en allergisk reaktion, der forekommer alvorlig nok til at kræve medicinsk behandling så hurtigt som muligt.

Her er symptomerne eller karakteristikaene ved en katteskælallergi, som du skal kende og være opmærksom på:

1. Nys

Et let genkendeligt symptom på en katteskælallergi er nysen. Dette symptom kan ofte undslippe opmærksomheden fra mange mennesker. I stedet for katteallergi tror de fleste måske, at nysen er resultatet af en allergisk reaktion på støv. Så hvis du har en kat, og den nyser meget, kan du være allergisk over for katteskæl.

2. Kløe

Allergi over for katteskæl er også karakteriseret ved symptomer på kløe flere steder i kroppen, såsom katteallergi over for øjnene og katteallergi over for huden. Der er katteallergiske reaktioner, der opstår umiddelbart efter berøring af kattens pels, men der er også dem, der kun føles et par timer eller dage efter, afhængigt af evnen til hver persons immunsystems respons.

Læs også: Ikke kun hunde, katte kan også forårsage rabies

3. Hævelse

Symptomer på en katteskælallergi kan også omfatte hævelse, for eksempel i øjnene. Ligesom symptomerne på kløe, kan hævelse af øjnene også forekomme umiddelbart et par minutter efter eksponering for katteskæl, eller inden for et par timer til dage senere.

4. Betændelse

Betændte bihuler efter berøring af en kat kan være et tegn på, at du rent faktisk har en katteskælallergi. Disse symptomer er ret alvorlige og afhænger af, hvor følsomt kroppens immunsystem er. Hvis du oplever disse katteallergisymptomer, skal du søge læge. For at gøre det lettere, Hent kun app og bruge den til at bestille tid hos en læge på hospitalet.

5. Åndenød

Katteallergier er også uadskillelige fra de potentielle symptomer på anafylaktisk shock, som er en tilstand, når en allergisk reaktion er alvorlig og endda kan være livstruende, hvis den ikke behandles med det samme. Anafylaktisk shock på grund af katteallergi er generelt en blokering i halsen, som så forårsager åndenød. Hvis det ikke behandles på et hospital med det samme, kan åndenød på grund af anafylaktisk shock være livstruende.

Læs også: Sådan behandler du en kat, så den ikke får toxoplasmose

Hvorfor kan nogen være allergisk over for kattehår?

Kattepelsallergi er faktisk ikke 100% forårsaget af pelsen. Kontakt med døde hudceller (skæl), spyt og urin, der er blevet forurenet med bakterier og vira, er den egentlige årsag til katteskælallergi.

Når en kat fælder døde hudceller eller slikker sin krop med spyt, vil bakterier og vira, der er til stede på den døde hud og spyt, overføres til kattens pels. Nå, når dine hænder rører ved pelsen, eller uden at være klar over, at pelsen frigives og inhaleres, vil bakterier eller vira i kattens pels trænge ind i kroppen.

Hvis det kommer ind i kroppen, vil immunsystemet opdage faren og straks producere antistoffer til at kæmpe tilbage. Som et resultat opstår en allergisk reaktion. En allergisk reaktion på katteskæl kan opstå kort efter eller få timer efter, at den syge har direkte kontakt med katten.

Reference:
WebMD. Tilgået 2020. Katteallergier.
Healthline. Tilgået 2020. Katteallergier.