Disse 6 psykiske lidelser, der opstår i ungdomsårene

, Jakarta - Teenagere er den gruppe af individer, der er mest sårbare over for psykiske lidelser. For der er mange risikofaktorer, som teenagere står over for, og som har potentialet til at påvirke deres mentale sundhed. Faktorer, der kan forårsage stress i ungdomsårene, omfatter et ønske om at være mere selvstændig, pres for at tilpasse sig jævnaldrende og øget adgang til og brug af teknologi.

Andre determinanter omfatter husholdningsforhold og seksuel vold, som unge er tilbøjelige til. Så hvilke typer psykiske lidelser er teenagere tilbøjelige til? Her er et eksempel.

Læs også: 4 psykiske lidelser, der opstår uden at vide det

Typer af psykiske lidelser, unge er sårbare over for

Lanceret fra WHO er følgende typer psykiske lidelser modtagelige for at blive oplevet af unge:

1. Følelsesmæssig lidelse

Følelsesmæssige lidelser opstår generelt i teenageårene. Ud over depression eller angst kan unge med følelsesmæssige lidelser opleve irritabilitet, frustration eller overdreven vrede. Ud over psykologiske symptomer kan følelsesmæssige lidelser også forårsage fysiske symptomer, såsom mavesmerter, hovedpine eller kvalme. Følelsesmæssige forstyrrelser kan i høj grad påvirke præstationen i skolen. Hvis de ikke behandles med det samme, kan unge med følelsesmæssige lidelser opleve værre symptomer, såsom at isolere sig til at have selvmordstanker.

2. Adfærdsproblemer

Adfærdsproblemer i barndommen er den næststørste årsag til psykiske lidelser hos unge. Adfærdsforstyrrelser i barndommen, for eksempel ADHD, som er karakteriseret ved vanskeligheder med at fokusere, og adfærdsforstyrrelser, som er karakteriseret ved destruktiv eller udfordrende adfærd. Disse adfærdsproblemer kan også påvirke skolens præstationer og er i risiko for at forårsage kriminel adfærd hos unge.

3. Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser opstår normalt i teenageårene og ung voksenalder. Spiseforstyrrelser er mere almindelige hos kvinder end mænd. Eksempler på spiseforstyrrelser, der kan opleves af teenagere, er anorexia nervosa, bulimia nervosa og spiseforstyrrelser karakteriseret ved at begrænse kalorier eller overspisning. Spiseforstyrrelser er farlige for helbredet og eksisterer ofte sammen med depression, angst eller stofmisbrug.

Læs også: Pas på psykisk sygdom hos nære mennesker

4. Psykose

Symptomer på psykose viser sig oftest i slutningen af ​​teenageårene eller tidlig voksenalder. Symptomer kan omfatte hallucinationer eller vrangforestillinger. Disse symptomer kan forstyrre en teenagers evne til at deltage i dagligdagen og påvirke skolens præstationer. Psykose kan også forårsage negativ stigmatisering i samfundet eller krænkelser af menneskerettighederne.

5. Skader dig selv til selvmord

Der er en række risikofaktorer, der udløser selvmordsadfærd hos unge. For eksempel skadeligt alkoholforbrug, misbrug i barndommen og barrierer for adgang til psykisk pleje. Derudover er sociale medier også nu den største årsag til selvmord hos teenagere. Årsagen er, at sociale medier kan kræve mange ting af teenagere, såsom selvbillede og et liv, der har tendens til at være forbrugende.

6. Risikotagningsadfærd

Teenagere er også tilbøjelige til at tage mange risici, såsom risikoen for tidligt samleje, rygning, drikke alkohol og stofmisbrug. Vold er en risikovillig adfærd, der kan påvirke uddannelsesniveau, skade, involvering i kriminalitet og endda døden.

Læs også: 10 tegn på, at din psykologiske tilstand er forstyrret

Hvis du står over for nogen af ​​ovenstående tilstande, så tøv ikke med at spørge en læge eller psykolog om hjælp. Du kan tale med dem via appen når som helst og hvor som helst via Snak , og Stemme/videoopkald . Kom nu, brug det nu!

Reference:
WHO. Tilgået 2020. Teenagers mentale sundhed.
Teenagers mentale sundhed. Tilgået 2020. Psykiske lidelser.