Hævede vulva, hvad forårsager det?

, Jakarta – Vulvaen er et følsomt ydre område af de kvindelige kønsorganer, der kan opleve forskellige problemer, hvoraf den ene er hævelse. Ikke alene er det smertefuldt og ubehageligt, den hævede vulva får helt sikkert kvinder, der oplever det, til at blive angste, fordi det kan være forårsaget af en alvorlig tilstand.

En hævet vulva er faktisk et almindeligt symptom på vaginitis, som er betændelse i skeden. Vaginitis er ofte resultatet af en bakteriel, svampe- eller virusinfektion eller en ubalance af bakterier i skeden. Visse hudlidelser eller lave niveauer af østrogen kan forårsage, at tilstanden opstår. Ud over en hævet vulva kan vaginitis forårsage unormalt udflåd fra skeden, kløe, irritation, smerter under vandladning og sex og let blødning.

Hvis du oplever disse symptomer i mere end et par dage, skal du straks søge læge. Din læge kan hjælpe med at bestemme årsagen til dine symptomer og give passende behandling for din tilstand.

Læs også: Frøken V er sort og klør, det er tilsyneladende årsagen

Årsager til hævede vulva

Der er forskellige tilstande, der kan få vulvaen til at svulme, herunder:

1. Allergisk reaktion

Hævelse af vulva kan opstå som følge af en allergisk reaktion. Denne tilstand er også kendt som ikke-infektiøs vaginitis. Allergi kan være forårsaget af kemikalier, der normalt kan findes i tøj, cremer, kondomer, duftsæber, douches og smøremidler. Hvis produktet kommer i kontakt med vulva og vagina, kan der opstå irritation og hævelse.

2.Sex

Hævede vulva er normalt efter samleje. Seksuel ophidselse forårsager øget blodgennemstrømning til området, hvilket får vulvaen til at svulme op og blive tyk. Derudover kan klitoris også forstørres.

Vulvaen kan også svulme op, når der ikke er nok smøremiddel under gennemtrængning. Dette kan irritere området.

Læs også: Miss V Syg under intimt forhold, kunne være dyspareuni

3. Svampeinfektion

Vaginale gærinfektioner rammer op til 3 ud af 4 kvinder i løbet af deres levetid. Ud over at få vulvaen til at svulme op, kan gærinfektioner også forårsage irritation, tykt udflåd fra skeden, intens kløe, brændende fornemmelse, smerte og udslæt.

Hvis du har svære symptomer, eller du har fire eller flere tilbagevendende infektioner om året, bør du søge læge.

4. Bakteriel vaginose

Bakteriel vaginose er den mest almindelige årsag til vaginitis, der påvirker næsten en tredjedel af kvinderne i USA. Dette er en tilstand, der opstår, når der er en ubalance af bakterier i skeden, som kan forårsage et hvidt eller gråt udflåd og en fiskelugt. Selvom en hævet vulva ikke er et almindeligt symptom på bakteriel vaginose, kan det ske.

5. Graviditet

Graviditet kan også få vulvaen til at svulme. Den voksende livmoder vil blokere blodgennemstrømningen i bækkenområdet, hvilket får din vulva og dine ben til at svulme.

Hævelse er dog ikke den eneste ændring, der kan forekomme i vulvaen under graviditeten. Livmoderen og embryoner har brug for mere blod for at flyde i det intime område, så vulvaen vil også få en blålig farve.

6. Bartholins cyste

En Bartholins cyste er en lille, væskefyldt sæk, der vises lige inden for skedeåbningen. Disse cyster er ømme og smertefri og giver ofte ingen symptomer. Men når en Bartholins cyste forstørres, kan det forårsage ubehag og smerte i vulvaen, når du har sex, går eller sidder.

Hvis vulvaen er hævet, rød, øm og varm, betyder det, at cysten er blevet inficeret og har forårsaget en byld i en af ​​Bartholins kirtler. Disse er kirtler på størrelse med ærter, der er på venstre og højre side af skedeåbningen.

7. Crohns genital sygdom

Crohns genital sygdom er en hudlidelse forårsaget af granulomer, der udvikler sig fra Crohns sygdom, en inflammatorisk tarmsygdom. Denne sjældne sygdom kan forårsage vedvarende hævelse af vulvaen, ledsaget af revner og hulrum i kønsområdet.

Det er en tilstand, der kan få vulvaen til at svulme. Vent ikke på, at smerte eller ubehag viser sig, før du ser en læge. Hvis vulvaen hæver i mere end et par dage, rådes du til straks at gå til en gynækolog. Denne læge kan diagnosticere den tilstand, der får vulvaen til at svulme op, og anbefale passende behandling.

Læs også: Hemmeligheden bag en sund Miss V kan bevares på denne måde

Du kan også tale med speciallægerne i Indonesien om de plager, du oplever i kønsområdet . Vær ikke genert, du kan bede om sundhedsråd fra en læge igennem Video/taleopkald og Snak når som helst og hvor som helst. Kom nu, Hent Appen er nu også på App Store og Google Play.

Reference:
Healthline. Hentet 2021. Hvad forårsager en hævet vulva, og hvordan behandles den?