Mellem brun og sort ris, hvad er godt for diabetes?

Hej c, Jakarta - Når du bliver diagnosticeret med diabetes, betyder det, at du skal være ekstra opmærksom på fødevarer, der forårsager diabetes, som du måske ikke er klar over, forværrer symptomerne. Du bør begynde at være opmærksom på, hvad du spiser hver dag for at sikre, at dit blodsukker ikke stiger til usunde niveauer. Hvis du ikke opretholder en sund kost, kan diabetes føre til mere alvorlige helbredsproblemer. Disse omfatter hjerte-kar-sygdomme, nyreskade eller fodinfektioner.

Overvågning af mængden af ​​kulhydrater og det glykæmiske indeks (GI) for den mad, du spiser, kan gøre det lettere at kontrollere din diabetes. Ved at kende det glykæmiske indeks i en fødevare, vil du vide, hvordan den mad vil påvirke blodsukkeret.

En af basisfødevarer for asiatiske mennesker er ris, og ris i sig selv er en fødevare med kulhydrater og har en høj GI-score. Hvis du har diabetes, bør du måske begrænse dit risforbrug helt. Virkeligheden er dog ikke sådan, fordi du stadig kan spise ris, hvis du har diabetes. Du skal bare undgå at spise det i store portioner eller for ofte. Desuden er der mange typer ris, der er sundere, såsom brune ris og sorte ris, som er velegnede som sunde fødevarer til diabetikere.

Læs også: Bliv bekendt med 7 typer ris og deres fordele

Bedste ris til diabetikere

Typen af ​​ris til personer med diabetes er også en vigtig ting, når de skal vælge, hvad de skal spise. Fordi det er bedre at spise ris, som er rig på næringsstoffer og bestemt har et lavere glykæmisk indeks. Generelt er brune ris, vilde ris og langkornede hvide ris ris, der indeholder flere fibre, næringsstoffer og vitaminer end kortkornede hvide ris. Kortkornet hvide ris, som normalt spises, har et højt GI, hvilket betyder 70 eller højere, så du bør undgå det, når det er muligt. Det indeholder ringe næringsværdi sammenlignet med andre former for ris og stivelse.

I stedet kan du vælge brune ris eller sorte ris. Brune ris er en fantastisk kilde til fiber, B-vitaminer, calcium, zink, jern, mangan, selen og andre næringsstoffer. En ting mere, brune ris indeholder også antioxidanter, der kan hjælpe med at bekæmpe frie radikaler i kroppen. Det glykæmiske indeks er på 50. Så det er velegnet til indtagelse af personer med diabetes.

Sammenlignet med brune ris har sorte ris en tendens til at være sværere at få. Denne ris er dog bestemt anderledes end sorte sticky rice og riskornene er skinnende og længere og slankere. Farven på denne ris vil falme lidt og blive lilla efter tilberedning.

Sorte ris er faktisk en række brune ris og har højere ernæringsmæssige fordele end brune ris. Denne variant af ris er rig på fibre og indeholder antioxidanter, phytonutrients, fytokemikalier, vitamin E, protein, jern og andre næringsstoffer. Det menes at være gavnligt for lever, nyrer og mave. Ikke nok med det, det glykæmiske indeks for sorte ris er også lavere end brune ris, som er 42,3. Ikke nok med det, så vil anthocyaninindholdet i sorte ris også være med til at forhindre risikoen for kræft. Sorte ris er en mad med lavt sukkerindhold, som stærkt anbefales til patienter med hjertesygdomme, diabetes og forhøjet blodtryk.

Læs også : 4 typer af sunde ris til at erstatte hvide ris

Vær opmærksom på tilberedningsprocessen og tilbehøret

Selvom brune og sorte ris har en lavere GI-score end hvide ris og er sunde fødevarer til diabetikere, kan tilberedningstiden ændre scoren. Så pas på ikke at overkoge risene.

Derudover kan du også balancere dine valg med andre fødevarer med lavt GI, såsom fødevarer med højt proteinindhold og ikke-stivelsesholdige grøntsager. Du skal også sørge for kun at spise ris i små portioner, kun 1/2 kop ris har 15 gram kulhydrater.

Metode Lav din tallerken bruges af det amerikanske landbrugsministerium. er en god måde at sikre, at maden bliver serveret i gode portioner. Middagstallerkener bør indeholde 25 procent protein, 25 procent fuldkorn og stivelsesholdige fødevarer og 50 procent ikke-stivelsesholdige grøntsager. Du kan også inkludere en portion frugt eller mælk derudover, men mængden skal også begrænses.

Læs også : Find ud af sunde spisemønstre for mennesker med type 1-diabetes

Har du brug for råd om en god kost, når du har diabetes, kan du også spørge din læge på , du ved. Læge ind vil altid være klar til at besvare alle dine spørgsmål vedrørende sunde spisemønstre for personer med diabetes via din smartphone.

Reference:
Slå diabetes. Fået adgang i 2020. 6 risvarianter med lavt GI til diabetes.
Healthline. Tilgået i 2020. Kan spise ris påvirke min diabetes?
Lev stærkt. Tilgået 2020. Ernæringsforskelle i sorte ris vs. Brune ris.