Dette er 3 typer kolesterol, du skal være opmærksom på

Jakarta – Dybest set har kroppen brug for kolesterol for at producere hormoner, hjælpe med at fordøje mad og meget mere. Men hvis niveauerne er for høje i kroppen, kan kolesterol forårsage forskellige sundhedsproblemer. Der er dog tre typer kolesterol, man skal være opmærksom på.

Der er dårligt kolesterol (LDL), godt kolesterol (HDL) og triglycerider. Alle tre har forskellige funktioner for kroppen, og hvis niveauerne er for høje, kan det udløse forskellige sygdomme. For at vide, hvordan det ser ud, læs følgende forklaring til slutningen, OK!

Læs også: Dette er den normale grænse for kolesteroltal for kvinder

Tre typer kolesterol i kroppen

Som forklaret tidligere, har kolesterol i kroppen ikke altid en dårlig indvirkning, hvis niveauet er normalt. Det er dog vigtigt at vide, hvilke typer kolesterol der er i kroppen, hvis niveauer skal holdes øje med. Her er nogle af dem:

1. Dårligt kolesterol (Low Density Lipoprotein/LDL)

Denne type kaldes dårligt kolesterol, fordi det kan ophobes i blodkarrene og forårsage forsnævring, hvis niveauet i kroppen er for højt. Hvis det forårsager sammentrækning af blodkar, vil blodcirkulationen blive forstyrret, og risikoen for hjerte-kar-sygdomme som hjerteanfald kan stige.

2. Godt kolesterol (High Density Lipoprotein / HDL)

Som navnet antyder, har godt kolesterol eller HDL en vigtig funktion i kroppen, så jo højere niveau, jo bedre. Denne type kolesterol tjener til at transportere det gode kolesterol væk fra blodkarrene og tilbage til leveren, hvor det derefter nedbrydes og udskilles fra kroppen.

Læs også: 6 måder at opretholde kolesterolniveauer på, mens du er på ferie

3. Triglycerider

Udover dårligt og godt kolesterol findes der også triglycerider, som er den mest almindelige type fedt i kroppen. Funktionen af ​​denne type kolesterol er som en energireserve opnået fra mad, som forarbejdes til fedt i kroppen.

Triglyceridniveauer skal også holdes normale. Kombinationen af ​​høje niveauer af triglycerider og LDL, med lav HDL, kan fylde blodkar med fedt. Som følge heraf vil risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde øges.

Normale kolesterolniveauer

For at finde ud af kolesterolniveauet i kroppen skal du besøge det nærmeste laboratorium eller hospital for at gennemgå en kolesteroltest. Dog fordi der er , du er nok Hent ansøgningen på din mobiltelefon, og bestil en laboratorieundersøgelsesservice, så laboratoriepersonalet kommer hjem til dig.

Spørgsmålet om gode eller dårlige kolesterolniveauer i din krop kan ses ud fra totalkolesterol, som fås fra antallet af LDL, HDL og triglycerider. Så formlen til beregning af total kolesterol er total LDL + total HDL + 1/5 totale triglycerider.

Læs også: At tabe kolesterol eller vægt, hvad kommer først?

For eksempel, hvis resultaterne af undersøgelsen registrerede niveauer af LDL = 100, HDL = 50 og triglycerider = 100, så er det samlede kolesteroltal 170, hvilket opnås fra 100 (LDL) + 50 (HDL) +100/5 ( Triglycerider) = 170. Hvis du får mængden af ​​total kolesterol sådan, kan det betragtes som normalt.

Fordi det totale kolesterol, der er klassificeret som normalt, er under 200. Vær dog opmærksom på, at det samlede kolesterol kan være mere end 200 og ikke er en dårlig sundhedsrisiko, hvis HDL-værdien er højere end LDL og triglycerider. Så bare at se på det samlede antal er ikke nok, du skal også se på niveauerne af hver type kolesterol.

Så er det HDL-niveau, der stadig er sikkert for kvinder, mindst 55 og for mænd mindst 45. I mellemtiden er det normale niveau for LDL under 130. For triglycerider er det anbefalede normale niveau under 150.

Reference:
Cleveland Clinic. Tilgået 2020. Alt hvad du behøver at vide om dit kolesterol.
CDC. Tilgået 2020. Kolesterol myter og fakta.
American Heart Association. Tilgået i 2020. HDL (godt), LDL (dårligt) kolesterol og triglycerider.