Dette er grunden til, at ældre er tilbøjelige til hypertension

, Jakarta - Risikoen for forhøjet blodtryk (hypertension) vil stige med alderen. Cirka 2 ud af 3 personer over 75 år vurderes at have hypertension. Blodtrykket måles ud fra blodets evne til at trykke mod hjertets vægge, nemlig systolisk blodtryk (når hjertet pumper blod) og diastolisk blodtryk (når hjertet slapper af).

Ældre anses generelt for at have normalt blodtryk, hvis det systoliske er under 120 og det diastoliske er mindre end 80, eller tallene er angivet til 120/80, mens nogen siges at have hypertension, hvis de har en systolisk/diastolisk over 130 /80.

Læs også: 5 Fordøjelsesforstyrrelser, som ofte opleves af ældre

Hvorfor oplever ældre hypertension?

Som tidligere nævnt anses blodtrykket for normalt, hvis det er mellem 120/80 mmHg. Bemærk dog, at blodtrykket har en tendens til at variere over tid, afhængigt af alder, udførte aktiviteter, indtaget mad og drikke og tidspunktet for måling.

Generelt hos ældre klassificeres blodtrykket som højt, hvis det er mere end 140/90 mmHg. Ting, der sker med kroppen, hvis der opstår hypertension hos ældre, er svær hovedpine, svimmelhed, sløret syn, kvalme, ringen for ørerne, uregelmæssig hjerterytme, forvirring, træthed, brystsmerter, åndedrætsbesvær, blod i urinen og en dunkende fornemmelse i brystet, halsen eller ørerne.

Hypertension hos ældre er forbundet med den aldring, der sker i kroppen. Jo ældre en person bliver, stiger blodtrykket også. Selvom aldringsprocessen er noget naturligt, er ældre med hypertension stadig i risiko for at udvikle mere alvorlige komplikationer. Såsom slagtilfælde, nyreskade, hjertesygdomme, blindhed, diabetes og andre farlige sygdomme.

Læs også: Kan ældre gå på slankekur?

Tips til håndtering af hypertension hos ældre

Hypertension bør ikke tages let på, især hvis det forekommer hos ældre. For at hypertension ikke bliver en mere alvorlig komplikation, er her nogle tips, der kan gøres for at behandle hypertension hos ældre:

  • Fysisk aktivitet, for at forbedre hjertekonditionen ved at pumpe blod. Fysisk aktivitet er ikke let for ældre, så intensiteten og tiden skal muligvis tilpasses kroppens formåen. Derfor er den anbefalede fysiske aktivitet for ældre ret simpel, nemlig gåture, havearbejde eller rengøring af huset på kort tid (ca. 20-30 minutter pr. dag).

  • Spis et sundt dagligt indtag af mad. De ældre skal begrænse deres indtag af fedtholdige og saltholdige fødevarer. Som en mulighed opfordres ældre til at øge fiberfødevarer, såsom grøntsager, frugter og fuldkorn.

  • Tag hypertensionsmedicin som anvist af din læge. Tal straks med lægen gennem ansøgningen hvis der opstår symptomer eller bivirkninger efter indtagelse af lægemidlet, såsom kvalme, opkastning, svimmelhed og andre fysiske symptomer.

  • Oprethold den ideelle kropsvægt. Tricket er at anvende en sund kost kombineret med fysisk aktivitet. At have en sund vægt kan reducere risikoen for hypertension i alderdommen.

  • Overvåg blodtrykket regelmæssigt for at vurdere effektiviteten af ​​den nuværende behandling. Derudover er regelmæssig blodtryksovervågning også nyttig for at reducere risikoen for mere alvorlige komplikationer.

  • At håndtere stress og få nok hvile vil hjælpe med at holde dit blodtryk på et normalt niveau. Hvis du har søvnproblemer, såsom åndenød eller søvnapnø, bør du tale med din læge.

Læs også: Årsager til, at ældre ofte får høretab

Det skal også bemærkes, at antihypertensiva kun sænker blodtrykket til normale niveauer, ikke helbreder det. Det er ikke ualmindeligt, selvom de ældre skal tage medicin hele livet. Forhøjet blodtryk vil dog ikke let gentage sig, hvis du lever en sund livsstil.

Reference:
Sundhed i aldring. Tilgået 2020. Højt blodtryk (hypertension).
Det Nationale Institut for Aldring. Tilgået 2020. Højt blodtryk.