Årsager til unøjagtige kolesteroltest, du behøver at vide

, Jakarta - Der er flere ting, der forårsager unøjagtige kolesteroltests, såsom forkert faste, stoffer, menneskelige fejl og forskellige andre faktorer. Kontrol af HDL (godt kolesterol) og LDL (dårligt kolesterol)-niveauer giver normalt flere resultater end blot at kontrollere LDL-niveauer.

En nøjagtig kolesteroltest kan være en vigtig indikator for det generelle helbred. Risikoen for tilstande som hjertesygdomme og slagtilfælde samt andre faktorer er nyttige til at bestemme forebyggende foranstaltninger. Men hvis testresultaterne er unøjagtige, hjælper enhver yderligere handling ikke.

Læs også: Hvornår er det rigtige tidspunkt at tjekke kolesterol?

Årsager til unøjagtige kolesteroltests

Det skal bemærkes, at muligheden for unøjagtige test kan forekomme. Hvis du får et kolesteroltestresultat, der mistænkes for at være unøjagtigt, skal du spørge lægen igen gennem ansøgningen . Situationer, der forårsager det, kan omfatte:

  • Virkninger af stoffer

Kortikosteroidlægemidler og betablokkere kan øge lipidniveauet. Hvis du tager sådan medicin, skal du fortælle det til din læge, før testen udføres. Du skal muligvis tage en pause fra medicinen i en kort periode, før du tester for at få nøjagtige resultater.

  • er gravid

I hele ni måneder og flere måneder efter barnet er født, kan kolesteroltallet være højere end normalt. Kolesteroltest bør ikke betragtes som en pålidelig ting, før moderen er forbi fire måneder efter fødslen.

Læs også: Har højt kolesteroltal, overvind på denne måde

  • Alkoholforbrug

Selvom du kun drikker alkohol lejlighedsvis, kan det påvirke unøjagtige kolesterolniveauresultater. De fleste læger fraråder at drikke alkohol før testen.

  • Inflammation eller infektion

Denne situation ser ud til at reducere kolesterolniveauet, især i kroniske tilfælde. Autoimmune sygdomme som reumatoid arthritis, systemisk lupus, erythematosus og psoriasis kan bidrage til unøjagtige kolesteroltestresultater.

  • Menneskelig fejl

Selvom dette er sjældent, kan der forekomme laboratoriefejl og fejlrapportering.

Hvis du har mistanke om, at dine kolesteroltestresultater er unøjagtige, skal du straks tale med din læge og tøv ikke med at bede om en ny test. Husk, at kolesterolniveauer sammen med andre faktorer, såsom blodtryk og vægt, er nøgleindikatorer for overordnet sundhed og velvære.

Læs også: 7 måder at sænke triglycerider i blodet

Kolesteroltest kan udføres derhjemme

Faktisk behøver du ikke at gå på hospitalet og se en læge for at tage en kolesteroltest. Der findes kolesteroltestsæt, som du kan købe på apoteket, og du kan lave en kolesteroltest derhjemme. Du skal dog huske på, at der er en række forskellige mærker af kolesteroltestsæt og forskellige niveauer af nøjagtighed.

For at lave en kolesteroltest, prik fingeren med en lille kniv, læg en dråbe blod på et stykke papir, der har kemikalier på. Vent derefter på resultaterne i cirka 10 minutter. I nogle testsæt kan du finde ud af resultaterne baseret på ændringen i papirets farve. Der findes dog også værktøjer, der giver resultater via en lille skærm på værktøjet.

Kolesteroltestresultater derhjemme kan være 95 procent nøjagtige, meget tæt på nøjagtigheden af ​​en læges eller laboratorietest. At bruge et kolesteroltestsæt derhjemme kan være en god idé og kan spare tid og penge. Du skal dog vide, at en kolesteroltest derhjemme også kan have ulemper, der kan gøre dette værktøj ikke et godt investeringsobjekt.

Den første ulempe er, at de tilgængelige testsæt kun måler totalt kolesterol. En fuldstændig forståelse af kroppens kolesterolprofil kræver også måling af HDL, LDL og triglycerider.

For det andet, hvis du køber det mest avancerede kolesteroltestsæt, har du stadig brug for en lægegennemgang af resultaterne i værktøjet og med andre risikofaktorer, såsom familiehistorie, dagligt ernæringsindtag, alder og køn. Dette er for virkelig at forstå risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Reference:
Meget godt helbred. Tilgået 2020. Kan din kolesteroltest være forkert?
WebMD. Hentet i 2020. Nøjagtig eller ej? Derhjemme kolesterolprøver og blodtryksmålere